sport statistiek vastleggen

statistiek .com verwachte leeftijd in Nederland


Wanneer je vroeger ging sporten zoals hardlopen, wandelen, fietsen of wielrennen en je wilde dat vastleggen, dan deed je dat in een schrift op papier, een agenda en dan aan het einde per maand en per jaar optellen met een rekenmachine.

Zo kon je kijken of je met behulp van statistieken kon waarnemen of berekenen, of je genoeg getraind had voor een bepaald doel.
Wilde je bijvoorbeeld de cyclosportieve tocht La Marmotte fietsen in Frankrijk, met start in Bourg d'Oissant en dan over de Croix de Fer naar de Col du Telegraph en dan de Col du Galibier en dan finishen na 174 km en 5000 hoogtemeters op de beroemde Alpe d Huez dan was 10.000 KM training op 1 juli van dat jaar 'genoeg' om volgens de statistiek La Marmotte goed te kunnen uitfietsen.

Vanaf 1990 kon je dat ook op de computer vastleggen in Lotus-1-2-3 en andere spreadsheets zoals excel.


Vanaf de (op)komst van de smartphone in 2012 kon je ook in zogenaamde sport statistiek apps zoals runkeeper en strava je eigen sport prestaties gemakkelijk met GPS vastleggen en opslaan online.

Eerst voor jezelf en later kon je ze ook je sport prestatie statistieken online delen met je vrienden of via sociale media.
statistiek homepage